6 tips om rustig te bevallen

6 tips voor een rustig bevallen

Je moet tegenwoordig zoveel dingen voorbereiden als je een kindje krijgt. Maar als er iets is waar je naar uit mag kijken en je (mentaal) op kan voorbereiden is het wel de bevalling. De dag dat je jouw kindje gaat ontmoeten waar je 9 (en een beetje meer of minder) maanden op hebt gewacht. Belangrijk om jezelf op deze dag zo relaxt en ontspannen mogelijk te voelen zodat je jezelf makkelijk kunt overgeven.

Ik geef 6 tips om rustig te bevallen.

Maak een schoon schip voordat je gaat bevallen.
Maak lekkerlijk en figuurlijk ‘schoon schip’. In je huis en in je hoofd. Handel zoveel mogelijk zaken af die je bezig houden, zorgen geven of kunnen afleiden tijdens de bevalling en eerste prachtige periode met je babytje.

Bereid je mentaal voor, voordat je gaat bevallen.
Dat er iets gaat veranderen als er een babytje komt is duidelijk. Hoe het precies voor jou gaat veranderen is afhankelijk van jouw eigen situatie.
Iedere vrouw bereid zich er praktisch en mentaal op haar eigen manier op voor.
Ideeën waarop je je mentaal kunt voorbereiden zijn bijvoorbeeld:

  • Door heel bewust de laatste keer alleen iets te doen wat straks niet meer zo makkelijk kan nadat je bent bevallen,
  • Mediteer en maak contact met je kindje,
  • Schrijf een brief aan je baby,
  • Praat met en tegen  je baby of lees hem voor,


Maak een geboorteplan en bespreek dit met je partner
In een geboorteplan kun je al je wensen rondom de geboorte van je baby opnemen. Wat wil je wel en wat wil je niet tijdens dat je aan het bevallen bent?
Leuk en belangrijk om samen na te denken over hoe je graag zou willen dat het gaat verlopen en welke keuzes jullie samen maken over verschillende fases in de bevalling.
Lees in dit artikel hoe je een geboorteplan kunt opstellen per fase. 

Bereid je omgeving voor.
Waar gaan je andere kinderen naar toe als de bevalling begonnen is? En wat wil je gelijk na de geboorte? Wil je uberhaupt wel kraambezoek? Handig om dit soort dingetjes alvast te regelen of kenbaar te maken voor de bevalling.

Luister alleen naar positieve verhalen over bevallen.
Laatst hoorde ik een leuke quote ‘vertel geen horrorverhalen over de bevalling, want mijn baby luistert mee’.
Je put veel meer kracht uit een positief verhaal dan uit negativiteit.
Bovendien voed je eventuele eigen angsten die niet nodig en nuttig zijn voor je bevalling die spanning kunnen oproepen als je veel negatieve en zware verhalen hoort. In dit artikel heb ik daar uitgebreid over geschreven.

Zorg dat je je hiervan bewust bent:

Al vanaf het moment dat je zwanger bent geraakt, heeft jouw lichaam ingenieuze dingen gedaan. De bevalling is slechts de ‘slagroom op de taart’. Het laatste stukje waar jij zelf ook nog ‘actief’ aan bij gaat dragen. Een activiteit waar je jouw oerkracht naar voren mag laten komen. Een super gave, speciale gebeurtenis die je misschien maar één keer of een aantal keer mee maakt in je leven. Een gebeurtenis waar je jezelf super krachtig door voelt en hier dus ook van mag GENIETEN!!!

Je bent gemaakt om jouw lieve baby op de wereld te zetten, dus maak er vooral een feestje van!