Borstvoeding voor vaders, 5 zaken om te bespreken samen en 11 tips voor taken die je uit handen kan geven.

Borstvoeding vaders door deboezemvriendin.nl

Borstvoeding voor vaders / partners.

Hoe bereid jij jezelf voor op het geven van borstvoeding?
Vrouwen zien steeds meer de waarde in van het voorbereiden op het geven van borstvoeding. Maar de rol van de vader hierin wordt vaak onderschat.
Vaders zullen dan wel nooit die borsten krijgen waar melk uit komt voor zijn baby…
Toch zijn er genoeg dingen die een vader kan doen om de moeder in staat stellen om haar die taak te laten vervullen die alleen zij kan vervullen. ‘Borstvoeding voor vaders’ noem ik het maar.

Ik wil niet alles alleen hoeven doen hoor ik vaak..
Het is wel makkelijk als ook de vader ’s nachts kan helpen…

Je hoort het vaak bovenstaande zinnen. En lieve moeders, je hoeft het ook echt niet alleen te doen. Want ik weet dat het geven van borstvoeding een klus kan zijn. En dat het ‘meer is dan alleen maar even de tiet er in doen is’.
En daar heb je hulp bij nodig!

Dus lieve moeders (in spé)..
Maak heel duidelijk aan je partner dat jij als vrouw niet alleen borstvoeding kunt geven.  Mannen en ook vrouwen denken onterecht “De vrouw heeft de borsten, dus de man kan niets doen,” Ook al klinkt het misschien gek, het is wel degelijk ‘borstvoeding voor vaders’ want er zijn genoeg taken die een man kan overnemen om zo het geven van borstvoeding aan jullie baby tot stand te laten komen. Maar daar kom ik straks op terug.
Zorg er dus voor dat je je van te voren samen voorbereid op het geven van borstvoeding. Zo kun je je in de borstvoedingsperiode ook een team voelen. Want borstvoeding geven doe je samen.

 

25 borstvoeden doe je samen www.deboezemvriendin.nl

Een aantal belangrijke dingen die  vaders moeten weten  over de rol die zij vervullen en dingen die jullie samen kunnen doen ter voorbereiding.

 • De partner is een van de beïnvloedende factoren die meehelpt om de borstvoeding te doen slagen. Empoweren van de moeder, stimuleren, en het geven van vertrouwen is dan ook een belangrijke taak voor de vader..
 • Samen overleggen en dingen uitzoeken over de keuzes omtrent het geven van borstvoeding, het haar zo makkelijk mogelijk maken en haar een periode zoveel mogelijk praktische dingen uit handen nemen.
 • Bespreek jullie gezamenlijke wensen in het geven van borstvoeding en spreek af van te voren welke rol de vader aanneemt. Spreek af wie  waar verantwoordelijk voor is. Hierdoor kunnen beide ouders zich focussen op de taken die ze hebben, zich hiervoor verantwoordelijk en nuttig voelen.
 • Bespreek de rolverdeling na de bevalling de baby geboren wordt ook hoe de nieuwe verdeling eruit moet komen te zien.
 • ‘Man’ of partner, je bent zo ontzettend belangrijk voor een vrouw! En dames, vertel dit ook aan je partner, en stimuleer ook hem om zich trots te voelen op de taken die hij regelt!

Vaders zijn daarom net zo belangrijk in het slagen van de borstvoeding als de moeder!!! Want zonder  ‘borst voedende vader/partner’  geen borst voedende moeder… Borstvoeding voor vaders klinkt al wat minder gek nu misschien 🙂

Waar we ons minder bewust van zijn, is het feit dat er nog zoveel andere (verzorgings)taken zijn waar een vader zich over kan ontfermen..

Dus borstvoeding voor vaders betekent het ontzien van de vrouw, haar motiveren,  helpen en de stabiele factor zijn.
Een aantal taken waar je aan kunt denken zijn..

 • ALLE andere verzorgende taken van de baby kan de vader wel overnemen. Badje, aankleden, rondje lopen, verzorging voor andere kinderen,
 • Dragen in de draagdoek
 • Huid op huid contact!
 • Zorgen voor huishoudelijke taken.
 • Helpen uitzoeken hoe de moeder langer verlof kan krijgen of een tijdje minder kan gaan werken.
 • Eventueel als moeder weer werkt de borstvoeding geven via cupfeeding of een flesje.
 • Empoweren van de moeder en het haar naar het zin / makkelijk  maken.
 • Inlezen over borstvoeding en helpen letten op de signalen waaraan je kunt meten of het goed gaat met de baby.
 • Meekijken met de moeder en haar in de gaten houden als ze de baby voedt. Aan de vader de taak om op tijd een lactatiekundige inschakelen. Hierin moet de vader ook daadkrachtig zijn.  Beter een keer te veel dan een keer te weinig.
 • Samen positieve gedachtes maken ‘we zijn een sterkt team’, ‘borstvoeding geven gaat ons makkelijk af en we zijn een sterk team’ ‘Samen weten we goed wat te doen in elke situatie die zich voor doet’ .
 • Ben en blijf de relaxte factor en stel gerust, denk mee en help mee als een moeder dat nodig heeft.

 

Nu je dit weet lieve moeder, is het ook tijd om dit te bespreken met je man / partner. We hebben speciaal voor de mannen een mini ebook geschreven met uitleg waarom zij zo ontzettend belangrijk zijn voor ons vrouwen én wat ze kunnen doen om een team te vormen samen met jou!
Download het mini ebook (geschreven aan hem) zodat hij ook weet waarom hij zich moet voorbereiden en wat hij kan doen om jou te ondersteunen!

KLIK OP DE AFBEELDING OM HET GELIJK TE DOWNLOADEN!

Borst voeden voor vaders Ebook tips