Borstvoedingsverhaal #1

Het borstvoedingsverhaal van Noura. 

Ze gaf haar eerste kindje 1,5 jaar borstvoeding en haar tweede kindje heeft ze momenteel aan de borst. Lees hieronder  haar ervaring, hoe ze zich heeft voorbereid op het geven van borstvoeding en haar wijsheden over borst voeden die je voor jouw zelf mee kunt nemen.

Wat ik vond van borstvoeding geven voordat ik zwanger raakte..

Voordat ik voor het eerst zwanger werd had ik eigenlijk nooit echt nagedacht over borstvoeding.. In mijn omgeving werd er wel borstvoeding gegeven maar daar vond er eigenlijk niet zoveel van.. Soms snapte ik niet zo goed waarom moeders hun kind zolang voedden (6maand of langer) en vond dat het je ook enorm beperkte in je bewegingsvrijheid.

Maar toen het zover was voor mijzelf..
Toen ik zelf zwanger werd wilde ik wel gewoon eerst borstvoeding geven omdat het de meest natuurlijke manier is..
Ter voorbereiding bezocht ik een voorlichtingsavond en kocht ik een boek. Ik werd al gauw een voorstander van borstvoeding omdat ik er meer van wist. Ook  kwamen  er meer redenen bij om m’n baby borstvoeding te geven dan alleen maar ‘omdat het de meest natuurlijke manier is’.

Borstvoeding geven betekent voor mij en mijn baby..
Het mooiste en meest bevestigende moment dat ik wist dat ik borstvoeding wilde geven was toen m’n meisje werd geboren en zich naar m’n borst toe bewoog. Al heel snel begon ze te sabbelen en te drinken. Het voeden ging vanaf het eerste begin al zo goed en natuurlijk.. En wat was ik elke keer weer trots op de weeg momenten bij het consultatiebureau. Want alleen op mijn melk groeide ze al gauw de gemiddelde lijn in de groeicurve voorbij..
Maar mijn mooiste ervaring was dat de borstvoeding niet alleen om het voeden ging maar er zoveel meer bij kwam kijken.. Het was een moment alleen van mij en m’n dochtertje, zo intiem, zo warm, hecht en alle liefde gaven we over op elkaar tijdens deze  voed momenten.. Dit is denk ik ook waarom we er zolang mee door zijn gegaan.. M’n dochtertje heeft 1,5 jaar bij mij gedronken. Van te voren had ik dat nooit gedacht.. Borstvoeding geven was eigenlijk gewoon heel makkelijk. Behalve dat het voeding was,  kon ik ermee ook goed troost bieden en geborgenheid geven in de donkere nachten.

De tweede keer..
Tijdens mijn 2e zwangerschap heb ik me niet op nieuw voorbereid op de borstvoeding periode. Ik had er het volste vertrouwen in dat het dit keer ook zo goed zou gaan. En dat ging het ook vanaf het begin af aan.. Ook met de lastige momenten die er gewoon (in mijn ogen) bij horen. En wat genieten we opnieuw samen van deze momenten.. En mijn dochtertje van drie laat haar poppen soms ook mee genieten door ‘borstvoeding’ te geven.
Je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn om het beste mee te geven ?

En het was heus niet altijd even makkelijk..
Om weer te gaan werken na heel lang bij m’n baby te zijn geweest, viel me beide keren best zwaar. Maar om goed voorbereid te zijn begon ik 3 weken van te voren met kolven om een voorraad moedermelk in de vriezer te hebben. Op het werk kolfde ik de begin periode om de 2uur om m’n productie goed op gang te houden. Want mijn wens om lang te blijven voeden was (weer) geboren. Het kolven ging mij makkelijk af en kostte mij niet veel tijd. Ik vond het ook een fijn momentje om op deze momenten (niet afgeleid te zijn door werk) lekker aan m’n baby te denken en even weg te zwijmelen.. Wat weer ten goede kwam aan de opbrengst voor die dag ?

Mijn wijsheid die ik andere moeders in spé mee wil geven..
Wat ik andere moeders zou willen meegeven in het geven van borstvoeding is om je goed voor te bereiden.. Bij mij heeft het zoveel nieuwe inzichten gegeven waardoor ik wist waarvoor ik het deed en het vol hield ook tijdens de moeilijke momenten. Tijdens de enorme tepelkloven, tijdens de momenten dat m’n dochtertje bijna de hele dag alleen maar wilde drinken, tijdens de vele nachtvoedingen.

 

 

One comment on “Borstvoedingsverhaal #1

Comments are closed.