Een baby op komst! Een broertje of zusje erbij.

7 tips ter voorbereiding op gezinsuitbereiding

Joepie! Een baby op komst! En een broertje of zusje erbij!
Jullie krijgen een tweede, derde of… wonder!
Als ouders zijn jullie daar natuurlijk super blij mee, en kijken er naar uit naar de gezinsuitbreiding.
Een verandering voor het gezin, maar helemaal voor het eerste kind of andere kinderen in het gezin.

Hoe bereid je de andere kind(eren) voor als er een baby op komst is?
We staan er niet altijd bij stil dat het krijgen van een kindje voor de ouders ook ongevraagd betekent voor andere kind(eren) in het gezin, dat zij de aandacht moeten gaan verdelen. Vooral bij het krijgen van een tweede kindje is het voor het eerste kindje een omschakeling. Van eerst de enige zijn, naar nu ‘moeten’ delen van de aandacht van de ouders. Het kan veel plezier met zich mee gaan brengen, maar ook onzekerheid voor de  kinderen.

Hoe kun je hier mee omgaan als er een baby op komst is in jouw gezin?
Andere kinderen voorbereiden in het gezin op de komst van een nieuw kindje is dan ook belangrijk om de overgang naar de nieuwe gezinssituatie soepel te laten verlopen.
Als ouder is het goed om even stil te staan samen met het eerste kindje of andere kinderen in het gezin wat het betekent dat er een kindje bij komt.
Er zijn zelfs al bij hele jonge kinderen uitingen van gevoelens te merken  die goed zijn om te benoemen en te bespreken.

7 tips ter voorbereiding van andere kinderen in het gezin bij een baby op komst:

 • Ingaan op gevoelens van het kind. Alles mag er zijn en is ok. Hier kun je over in gesprek gaan. Het is belangrijk om de gevoelens te erkennen. Hierdoor weet een kind dat blijdschap, maar ook onzeker zijn mag.
 • Samen bespreken wat er gaat veranderen en ook wat hetzelfde blijft. Een aantal onderwerpen die je zou kunnen bespreken zijn bijvoorbeeld de relatie tussen jullie samen, hoe een baby zich gedraagt, de leuke en minder leuke dingen die er bij horen.
 • Kinderen zijn gevoelig voor jouw eigen houding en gedachten. Als deze positief zijn, dan heb je ook grote kans dat je kind deze overneemt. Ook regelmatig samen kletsen over hoe de toekomst eruit zal zien en waarin je samen nadenkt hoe leuk het zal worden, dat je er naar uitkijkt en dat je vind dat je kind het nu al fantastisch doet kun je aanhalen.
 • Samen voorbereiden op de komst van de baby door de andere kind(eren) te laten helpen met bijvoorbeeld het uitkiezen en kopen van spulletjes . Je kunt het / de kind(eren) een leuke taak geven zodat hij of zij verantwoordelijkheid draagt in dat stukje en trots is op het feit dat hij de baby daarmee welkom heet.
 • Je kindje meenemen naar de verloskundige, mee laten kijken naar de echo’s en aan je buik laten voelen als het babytje schopt.
 • Samen boekjes lezen die gaan over het krijgen van een broertje of een zusje. Op deze pagina kun je de meest populaire vinden. 
 • Een paar keer per  week bijvoorbeeld voor het slapen gaan een  meditatie  doen / voorlezen aan je kinderen die iets te maken heeft met de nieuwe baby.
  Kindermeditatie is ontspannen, leuk, leerzaam en gezellig. Want hierdoor hebben jullie tijd samen én werk je in gedachten ook al naar een band samen als nieuwe familie, en je kindje kan in zijn fantasie ook al contact maken met het nieuwe kindje.Omdat we dit heel leuk vinden hebben we een kindermeditatie voor je gemaakt om aan je kindje voor te lezen. Helemaal toegespitst op de situatie ‘we krijgen er een kindje bij’. 
  Door visualisatie leert je kindje om zich te richten op dat wat komt. Hierdoor wordt je kindje zich meer zelfbewust en zal meer vertrouwen krijgen.

Wil jij dit mini ebook helemaal gratis gelijk per email ontvangen? Vul hier je naam en email adres in, en ontvang ‘m gelijk!