Er zijn vandaag de dag veel ‘problemen’ waar moeders tegenaan lopen in de omgang met haar baby die alles te maken hebben met het niet volgen van haar eigen natuur.
En ook al is het heus niet niet altijd even makkelijk onze taak als moeder in combinatie met stress en weinig slaap… We vergeten soms hoe krachtig en wijs we zijn! En dat we altijd ons moederinstinct bij ons hebben!
Even stilstaan bij iets fundamenteels voor ons als moeders (in spé), ons moederinstinct.
Vanaf de conceptie, het (vol)dragen van een heus mensje, de bevalling en het geven van borstvoeding… doet jouw lichaam alles automatisch.. Je staat er niet zo vaak bij stil hoe wijs jij bent, hoe wijs jouw lichaam is, hoe krachtig en hoe ingenieus jouw lichaam functioneert.
Ook zijn we gezegend met het ‘moedergevoel’ wat (bijna) altijd klopt, ook wel je intuïtie of moederinstinct genoemd waar we makkelijk gebruik van kunnen maken in het leven. En ook expliciet tijdens de zwangerschap, de bevalling en zodra je baby’tje geboren wordt en daarna.
Alles is er al.
Natuurlijk gezien krijgen we alle handvatten mee om instinctief te handelen om te leven en te overleven en ook letterlijk het leven over te geven aan je kindje.
Het volgen van je eigen natuur en die van je baby is dan ook het meest logische om te doen voor jou als moeder omdat je instinctief en intuïtief weet hoe te handelen. Jouw moederinstinct weet altijd wat te doen!
Maar hoe makkelijk is het in 2016 om jouw eigen moederinstinct of natuur te kunnen volgen? Is dat eigenlijk wel zo eenvoudig?
Dagelijks kom ik deze uitspraken tegen van moeders en daar maak ik uit op dat
het volgen van je eigen natuur een stuk minder logisch blijkt te zijn. En soms zelfs best lastig.
‘Mijn baby huilt de hele tijd zodra ik hem neerleg’, Mijn baby wil steeds bij mij drinken terwijl mij wordt geadviseerd om één keer in de 3 uur te voeden zodat mijn baby regelmaat krijgt’, Ik voel me zo zenuwachtig als mijn baby huilt, maar ik wil hem niet verwennen door hem steeds op te pakken.. Ze zeggen dat hij nooit leert om alleen te zijn als ik hem steeds zijn zin geef’, ‘Ik moet er elke nacht 3 keer uit, wanneer slaapt mijn baby nou eens door..’
Wat zegt jouw moederinstinct?
Alle voorbeelden zijn kwesties waarin moeders iets als een ‘probleem’ ervaren en ook handelen alsof het een probleem is. En vaak handelen tegen hun eigen gevoel in. Terwijl de oplossing voor elk probleem heel makkelijk is als je je eigen gevoel zou volgen.
Maar waarom is het dan zo lastig om je natuur te volgen?
Hieronder zal ik in een aantal punten uitleggen waarom het zo lastig is anno 2016 om je eigen natuur te volgen.
- Het ‘probleem’ wat je denkt te hebben is geen probleem.
Vandaag de dag hebben we als moeder veel te maken met gecreëerde normen waar een baby zich naar moet gedragen en zijn we vergeten dat een baby een eigen ritme heeft en behoefte.
Neem nou de voorbeelden die ik hierboven heb beschreven. Als je naar je baby luistert en naar jouw eigen GEVOEL en moederinstinct, dus NIET naar de sociaal maatschappelijk gewenste normen waar je baby aan moet voldoen, is het gedrag van je baby ook geen probleem meer. Dan is het zelfs niet vervelend dat je baby niet doorslaapt, vaak wil drinken, gedragen wil worden etc. Maar dan wordt het louter inspelen op de behoefte die je baby heeft waar je op in speelt. En dat is altijd dichtbij jou willen zijn. Dag en nacht. - Te veel afleiding.
We willen tegenwoordig zoveel dingen, het lijkt er soms op dat een baby er ‘bij komt’. Terwijl het hebben van een baby eigenlijk de enige activiteit hoort te zijn.
Er is veel afleiding (en dit start vaak al in de kraamweek) waardoor het letterlijk ‘lastig’ wordt om naar onze natuur te luisteren en hierop in te spelen. De maatschappij en onze activiteiten draaien toch altijd op tijd. Terwijl onze baby’s toch echt een eigen ‘tijd’ hebben. - Gewenning vanuit de maatschappij om een oplossing buiten jezelf te zoeken.
Als je jouw ‘probleem’ deelt met iemand, wie zal er dan tegen jou zeggen: “Wat heeft jouw baby nodig, of wat heb jij nodig”?
We zijn in deze maatschappij erg gewend om te zoeken naar oplossingen buiten onszelf. Terwijl de meeste antwoorden dichterbij zijn dan je denkt. - Beïnvloeding van buitenaf.
Iedereen weet wat het beste is voor jou. Zowel familie maar ook professionals. Maar wees je bewust dat je jouw moedergevoel hebt gekregen waar je op kunt vertrouwen. Het is echter wel spannend en soms ingewikkeld hoe jezelf te beschermen voor deze invloeden. - Het ontbreken van vertrouwen of niet serieus nemen wat je zelf wel weet vanuit je moedergevoel.
Als moeder zijnde voel je wanneer iets niet goed voelt voor jouw baby. Je voelt dát je iets moet doen, maar veel moeders vertrouwen niet op DAT gevoel en zoeken naar een oplossing buiten zichzelf. - Er wordt geïmpliceerd alsof we zelf niet (meer) weten hoe we voor onze baby’s moeten zorgen. Door schema’s aan te houden waar baby’s aan moeten ‘voldoen’ en alternatieven voor ‘onszelf’ te geven, lijkt het erop dat we het dus helemaal zelf niet kunnen of weten!
Dat we onze natuur niet meer volgen komt mede door de beïnvloeding van mensen die adviezen geven welke niet passen bij jouw natuur welke je wel vertrouwd zoals bijvoorbeeld professionals. Ook slimme commerciële bedrijven spelen perfect in op de onzekerheden en ‘problemen’ van moeders die maar al te graag de moeder vervangt en hier geld aan verdient. - Omdat bovenstaande voorbeelden niet één keer voorkomen, maar constant voorkomen en we er soms niet bedacht op zijn dát het een factor is die je weghoudt bij jouw eigen gevoel is het zo lastig om soms je eigen gevoel te volgen.
Maar hoe kan ik dan mijn eigen natuur voelen? Hoe doe ik dat?!
Dieren zijn een perfect voorbeeld.
Net als alle dieren zijn wij ook zoogdieren. Dieren zijn een perfect voorbeeld voor ons om nog eens naar te kijken als we het zelf even niet meer weten..
Het is de kunst om de balans te vinden waarin je kunt volgen en vertrouwen.
Onthoud bovenstaande quote als het even helemaal niet meer weet…
Daarnaast geef ik je een aantal tips / handvatten die je bewust maken en kunnen helpen om makkelijker jouw natuur te volgen.
- Ontwikkel je eigen visie
Zoek uit waarom je op een bepaalde manier om wilt gaan met jezelf en je baby. Dus wat is eigenlijk jouw eigen visie over het ouderschap? Lees een boek of artikelen op internet die jou nieuwe ideeën geven, ‘eye openers’ voor je kunnen zijn en je inspireren om je natuur te volgen. Een leuk artikel om mee te beginnen is het artikel van het Kiind Magazine. In dit artikel wordt uitgelegd waarom wij onze kinderen dichtbij ons moeten houden. - Sterk je eigen gevoel
Zoek mensen in je omgeving of virtueel op bijvoorbeeld in een facebook groep die jouw ideeën en visie sterken. Die het eens zijn met jou, die jou inspireren en ideeën geven om jouw eigen visie verder te ontwikkelen en in te geloven.
Ook kun je bijvoorbeeld affirmaties maken van jouw eigen ideeën (bijvoorbeeld: ‘ik vind het makkelijk om mijn baby te volgen’,) of iets lezen over bijvoorbeeld mindfull ouderschap. - Stel prioriteiten
Dit is een punt wat veel vrouwen over het hoofd zien. Want we willen en ‘moeten’ tegenwoordig alles. Stel je nou eens voor, als je alleen op de wereld zou zijn met je baby… Wat zou je dan doen? Dát is je natuur volgen. En wat we zouden moeten doen.
We worden door de huidige maatschappij waarin we leven constant ‘geroepen’ naar andere ‘belangrijkere’ dingen. Die dingen waar onze tijd en aandacht naar toe gaan. De balans vinden tussen díe dingen die moeten en die echt wel kunnen wachten. Dat is prioriteiten stellen. Wat is NU belangrijk en wat is niet zo belangrijk. - Verantwoordelijkheid nemen voor je gevoel- zie je wel, dacht ik al..
Luister naar je eigen gevoel. Vertrouw op je eerste ingeving en handel hiernaar. Want dat is meestal het juiste. - Praktische zaken regelen
Denk aan: oppas voor andere kinderen, minder of tijdelijk stoppen met werken, huishoudelijke taken (opnieuw) verdelen etc.
Als je dit zo veel mogelijk (een tijd) uit handen kunt geven, heb je de ruimte, tijd en aandacht om je eigen natuur te volgen.
Dus lieve moeder, vertrouw maar, volg maar, alles is er al!