Alles wat we horen, zien, of zelf meemaken in ons leven op het gebied van borst voeden slaan we op in ons brein.  Denk aan de media, maar ook wat er in jouw omgeving ‘normaal’ is op het gebied van voeden.

Keuzes op het gebied van borst voeden worden bewust en onbewust gemaakt op wat we eerder hebben opgeslagen hierover en de overtuigingen die we hebben.

Dit kan een borstvoedingsperiode positief en negatief beïnvloeden.
Heb jij veel moeders om je heen die succesvol borstvoeding geven, dan zal jou dit automatisch vertrouwen geven dat jij dat ook kunt. Ook zul je borst voeden als iets normaals en natuurlijks beschouwen.

Het tegenovergestelde kan ook. Je hebt weinig of niemand in je omgeving die borstvoeding geeft, of je hebt negatieve verhalen gehoord van moeders die het als moeilijk of zelfs pijnlijk hebben ervaren. Of bij voorbaat hebben besloten er niet aan te beginnen. Dan kan ook dit je keuze beïnvloeden. Vandaag de dag is het niet meer ons dagelijkse straatbeeld om moeders  voedend met blote borst en al te zien. Voeden moet vooral discreet gebeuren zodat niemand zich er vervelend over kan voelen. (zowel niet de moeder met de blote tiet en ook niet de ‘kijker’.) Dat we gewoon bezig zijn met het vervullen van de meest belangrijkste taak als moeder (het in leven houden van je baby en liefdevol ‘bezig zijn’) zijn we even vergeten.
Borstvoeding is het beste? Toen ik startte met het geven van borstvoeding, was ik een groentje. Ik las er veel over, oefende veel, maakte veel fouten, wilde veel mensen overtuigen van dat het 'het beste' was en was ik misschien wel een goed voorbeeld van de 'borstvoedingsmaffia moeder'.  Maar waarom wilde ik dan zo graag 'mijn gelijk' hebben? Dat borstvoeding het 'beste' was? Ieder z'n eigen.. Toch? Ik leerde erg veel, ging in gesprek, discussieerde, vroeg mezelf  af waarom het het me zo aan het hart ging als moeders het anders deden dan ik... Voelde diep vanbinnen wat me zo ontzettend raakte... Omdat ik wist wat ze 'misten'. Omdat mijn moederhart voor al die lieve baby's ook dát wilde.. En.. Ik kwam erachter dat 'schreeuwen van de daken' dat borstvoeding het beste is niet bijdraagt aan het stimuleren van moeders die onzeker zijn of van plan zijn andere keuzes te maken dan het geven van borstvoeding. Alle moeders maken de beste keuze voor hun babytjes. Altijd de beste keuze wat ze op dat moment kunnen en binnen hun kunnen passen. Want..
Door de jaren heen dat ik mijn kindje borst voedde (mijn oudste gaf ik bijna 3 jaar borstvoeding, mijn jongste geef ik momenteel borstvoeding) leerde ik enorm veel. Veel kennis haalde ik uit boeken en van het internet, de vaardigheden leerde ik mezelf aan. Ik kwam er ook achter dat het hebben van alleen kennis over borstvoeden een schrale voorbereiding was op een belangrijke periode voor mezelf en mijn baby. In de afgelopen jaren leerde ik het meest van de obstakels en moeilijkheden die borst voeden met zich mee kunnen brengen vandaag de dag. Het is namelijk soms niet zo gemakkelijk om borstvoeding te geven als je nadenkt wat je tegen kan komen op je pad. Dat heb ik soms zelf gemerkt maar zag ik vooral in mijn omgeving. Want hoe moet je dat allemaal doen als vrouw met ambities, werk, andere kinderen in het gezin, je (steunende)partner, invloed vanuit de omgeving… invloed van de media en maatschappelijke en sociale opvattingen… Is het wel zo makkelijk om te vertrouwen op je eigen natuur en je lichaam? Is deze samenleving wel ingericht voor jou als borstvoedende moeder? Ben je voorbereid op adviezen die je kunnen beïnvloeden? De meningen uit je omgeving over keuzes die jij maakt? Ben je je bewust van gedachtes en overtuigingen die jou in de weg kunnen staan? Veel onderwerpen die dus ook bij borstvoeden komen kijken. Maar hier hoor en zie je te weinig over. Borstvoeden is dus.. veel meer dan alleen maar even de tiet erin..

Een goede voorbereiding is het halve werk

Is een cursus borstvoeding voldoende? Ja, dat kan. Maar toch is het niet voor niks dat er zoveel vrouwen te vroeg 'afhaken'. Het niet meer kunnen opbrengen. Of ze raken ergens van hun eigen pad. Een volledige voorbereiding omvat meer dan alleen het vergaren van kennis. Voor veel vrouwen is voeden veel meer dan 'alleen maar even de tiet er in doen' Het is niet alleen de 'technische of praktische kennis' die vrouwen helpen om succesvol te voeden. Deze hebben alle moeders en baby's bovendien van nature in zich. De andere kant van borstvoeding geven, de 'mentale kant' maakt of je borstvoeding 'slaagt' en 'succesvol' is of niet. Je voorbereiden op zowel de 'praktische kant' waarin je kennis en vaardigheden leert als de 'mentale kant' van het voeden zijn erg belangrijk. Vroeger werd borstvoeden als vanzelfsprekend gezien en werd kennis overgeven van vrouw op vrouw. Vandaag de dag is de kennis praktisch verdwenen. Bovendien zijn veel meer factoren mee gaan spelen die (misschien nog wel een veel grotere) invloed hebben op de keuze om en hoe borstvoeding te geven. Elke toekomstige moeder heeft eigenlijk iemand / een andere vrouw nodig die haar kan supporten. Waar ze de kunst van af kan kijken. Waar ze de vanzelfsprekendheid, de wijsheid en vertrouwen in de natuur mag zien en zich eigen mag maken . Ik noem haar 'de boezemvriendin'.

Maar

Je weet niet of het je gaat lukken? Je voelt je er nog onzeker over? Je hebt al eerder een keer borstvoeding gegeven, maar dit verliep niet zoals je had gewenst? Je ziet het nooit in je omgeving en weet niet hoe je het moet aanpakken of bent bang voor reacties? Er zijn andere obstakels die jou doen twijfelen dat jij borstvoeding kunt geven? Hoe zou het zijn als je precies wist wat je in jouw situatie kunt doen om makkelijk en succesvol te voeden? Vol vertrouwen en overgave? Ik heb een online programma voor je klaarstaan waarin je leert hoe je in de komende periode jouw eigen situatie zo kunt inrichten zodat je straks, als je baby geboren is, makkelijk en succesvol kunt voeden.