Pijn bij de bevalling… hoe het werkt en wat je eraan kunt doen.

Pijn bij de bevalling… hoe het werkt en wat je er aan kunt doen.

Oei, ga je bevallen? “Nou succes dan…”
We horen altijd om ons heen voordat we gaan bevallen: ‘nou succes’ en ‘sterkte’ of ‘ik zal voor je duimen’…
En hoe komt het dan dat we deze fantastische gebeurtenis zien als iets  waar we succes en sterkte bij nodig hebben? ! Is het dan echt zoiets verschrikkelijks zoals hiermee een beetje wordt gespeculeerd? Zijn dat fijne vooruitzichten voor een zwangere vrouw die nog nooit is bevallen of misschien al een rottige ervaring heeft gehad?
Je hoort nou nooit: ‘geniet ervan, veel plezier of maak er een feestje van’…

Waarom niet? Je gaat toch iets geweldigs meemaken? Het op de wereld zetten van je kindje en hem of haar ontmoeten?? 
We zijn zo geprogrammeerd vanaf kleins af aan dat bevallen iets is wat ‘heftigs is, pijn doet, vreselijk is, waar veel geschreeuw bij komt kijken, wat uuuuren duurt en je schrap voor moet zetten..’ Je hoort het vaak om je heen. De bekende horrorverhalen van de buurvrouw, zus of moeder en op tv en internet. “Die heeft het zo zwaar gehad…”
De meeste vrouwen verwachten (ook al zijn ze nog nooit bevallen) dat ze dan ook pijn zullen krijgen,  en  zijn hier ook vaak wel een beetje bang voor.
En natuurlijk zijn er ook veel vrouwen die echt wel vreselijke pijn hebben ervaren bij de bevalling. Maar meestal zit daar dan wel een verhaal achter waardoor deze pijn te verklaren is.

Even terug in de tijd.
Toen we  heel lang geleden leefden, en nog moesten ‘overleven’ waren er veel gevaren die er nu niet meer zijn. Zoals het  gevaar voor een groot gevaarlijk dier waar je voor zou moeten vluchten of in het ergste geval gewond door kon raken of opgegeten.. Denk je dat je toen 24 uur over een bevalling kon doen met heel veel pijn? Man dan was je al lang opgegeten.

We zijn hoe je het ook went of keert zoogdieren. Dat betekent dat we dus vlot moeten bevallen omdat er anders te veel gevaar is. Kijk maar naar onze mede zoogdieren…
Onze lichamen zijn nog  steeds zo ingesteld zoals de oude ‘oer’ mensen zodat wijzelf en ook onze baby’s kunnen overleven.
Goed dus om je te realiseren is dat ons vrouwenlichaam NIET is veranderd ten opzichte van vroeger, ook al leven we nu in 2016.
Wat er veranderd is, is dat we nu in plaats van achter een grote boom bijvoorbeeld,  nu ‘gewoon’ veilig thuis of als het nodig is in het ziekenhuis kunnen bevallen zonder gevaarlijke dieren.

Nog steeds regelt ons lichaam alles automatisch. Vanaf de conceptie tot aan de bevalling en daarna weet je lichaam precies wat te doen.
Bevallen is dus ook een automatisch proces waar jij zelf eigenlijk geen invloed op hebt. 
Althans, in grote mate hebben we geen invloed. Er is wel iets waarmee je je lichaam (onbewust) kunt sturen en daardoor toch invloed kunt hebben op je lichaam en daarmee ook het verloop van de bevalling.

Hoe dan?
Inderdaad. Met jouw eigen gedachtes die reacties uitlokken aan jouw lichaam.
Denk er maar aan wanneer je  je rustig bent in je hoofd en je je prettig  voelt, dan reageert je lichaam daarop met ontspanning.
Het tegenovergestelde kan ook.
Stress of angst is er een goed voorbeeld hiervan. Stress is niet iets wat je krijgt van iemand anders. Stress is iets wat jij zelf kunt creëren in jouw hoofd.
Jouw gedachtes zorgen voor stress en jouw lichaam reageert.
Denk aan buikpijn voor een belangrijke presentatie, opgetrokken en pijnlijke schouders tot zelf huidaandoeningen etc.

Je hebt dus wel degelijk invloed op jouw lichaam en hoe het reageert.  
En dat is een super gegeven! Want dat betekent dus dat je dus je lichaam ook (negatief en positief) kunt beïnvloeden tijdens de bevalling.

Als je specifiek kijkt naar de bevalling, kun je je voorstellen dat als je daar angstig voor bent dat dit ook stress en onrust met zich mee kan brengen.

De bevalling is hormonaal gestuurd. En een automatisch proces maar waar je ‘mind’ dus wel degelijk invloed op kan uitoefenen.
Laten we zeggen dat we ‘goede en slechte hormonen’ kunnen onderscheiden als we gaan bevallen.

Het slechte hormoon die je niet gaat helpen om vlot en ‘met minder pijn’ te bevallen is adrenaline. De goede hormonen, oxytocine (zorgt voor goede weeën) en endorfines (natuurlijk pijnbestrijdingshormoon) gaan je wel helpen bij een vlotte en makkelijke bevalling met minder pijn.

Hormonen nader bekeken.
Adrenaline is het stress en angst hormoon. Het vecht – vlucht hormoon. Die zorgt ervoor dat je kunt vluchten of vechten als het niet veilig is. Prachtig hormoon als je achterna gezeten wordt door een leeuw, want er gaat meer bloed en zuurstof naar je lichaamsdelen die jou helpen overleven. Aangezien we in 2015 leven, en we meestal veilig kunnen bevallen, moet we het hormoon adrenaline hormoon wat je zoveel mogelijk buiten de deur moet houden. Want adenaline remt de afgifte van de hormonen oxytocine en endorfine.
Als je angstig en gestrest bent krijg / ervaar je dus meer pijn. En logischerwijs krijg je ‘minder pijn’ als je ontspannen en rustig bent zodat de ‘goede hormonen’ haar werk kunnen doen.
Wanneer de ‘goede’ hormonen haar werk doen tijdens de bevalling heb je en grote kans op een vlot verloop en minder pijn. Je hoofd zegt tegen je lichaam dat je je veilig voelt en ontspannen bent om je baby te laten komen waardoor de weeën goed doorzetten en er afgifte is van endorfines, het natuurlijke pijnbestrijdingshormoon.

Een aantal dingen die je kunt doen om rustig de bevalling in te gaan.

 1. Voorbereiding door middel van een cursus
   Laten we voorop stellen dat jij als vrouw kunt bevallen. Of je nou een cursus volgt of niet. Je bent gemaakt om te baren. Echter je goed voorbereiden op de bevalling is nuttig om je bevalling de invulling te geven die jij wenst.
  Het allerbelangrijkste waar je zelf voor moet zorgen is dat je kunt ontspannen.
  Voor veel vrouwen is dat nog best ingewikkeld om zich diep te ontspannen.
  Daarom is het slim om hier ver vóór de bevalling mee te beginnen.
  Dit kun je doen door een zwangerschapscursus te volgen waar je leert hoe je dit kunt ervaren. En oefening baart letterlijk en figuurlijk kunst!
  Na een eerste minder ontspannen bevalling, wilde ik het de tweede keer echt anders doen. Ik wilde meer overgave, ontspanning , rust en vertrouwen. Ik las via Doutze Kroes iets over hypnobirthing en begon me er in te verdiepen.Ik raakte erg enthousiast over hypnobirthing. Ik vond in de filosofie van hypnobirthing precies dát waar ik behoefte aan had.  Lees hier wat hypnobirthing is.
  Ik (en ook o.a Doutzen Kroes, Kate Middleton, Jessica Alba) bereidde me voor middels de Mucha Mama methode en paste dit toe bij mijn bevalling.
  Ik vond het echt een heel krachtige tool en maakte gebruik van de technieken die je kunt toepassen om je weeën door te komen. Maar ook de visie die hypnobirthing heeft over het vrouwenlichaam en vertrouwen sprak me erg aan; het ontwikkelen van vertrouwen op je eigen lichaam en op je babytje.
  Ik vind het zelf een hele krachtige methode om diep te ontspannen en je ademhaling actief te gebruiken. En dit is wat je kunt bereiken met het toepassen van hypnobirthing tijdens je bevalling.

Ik was er zelfs zo enthousiast over dat ik ook de docentenopleiding deed. Bij mij kun je  dan ook de cursus volgen : ) Daar kun je hier alles over terugvinden.

2. Ga na wat jou nog spanning geeft en regel praktische zaken.

Daarnaast zou ik zelf ook altijd nagaan wat voor mij nog spanning zou kunnen brengen waardoor ik me niet zou kunnen overgeven aan mijn lichaam tijdens het bevallen.
Regel daarom ook vooraf goed praktische zaken. Denk aan wie zorgt er voor eventuele andere kinderen, extra boodschapjes etc.

3. Maak het je zelf aangenaam.

Zorg voor een fijne sfeer zowel bij jou thuis maar ook in het ziekenhuis of geboortecentrum waar JIJ je prettig bij voelt. Dan maakt het niet uit wat het is. Mij part hang je slingers op J Steek kaarsjes aan, zorg voor een relaxt muziekje, filmpje kijken, muziek insturment bespelen of lekker zingen en dansen…

4. Communiceer alles met je partner wat voor jou belangrijk is.
Licht je partner in over de dingen die jij belangrijk vindt. Zorg ervoor dat je je geboorteplan bespreekt en dat hij weet wat jij graag wilt. Als het nodig is kan hij dan jouw ‘stem zijn’. Dit zal rust geven voor jezelf.

Als je al deze bovenstaande dingen goed kunt toepassen, dan ben je goed voorbereid op een komende bevalling. Dat neemt natuurlijk niet weg dat bevallen niet pijn kan doen.
Belangrijk is om de bevalling als een activiteit te gaan zien waar je voor gemaakt bent. Net zoals zwanger zijn. En wat ik zelf ook belangrijk vind is om elke bevalling, van keizersnede tot natuurlijke bevalling te omarmen en dit als een fijne en feestelijke gebeurtenis te zien, want je gaat immers je baby ontmoeten!!!                                                                    🙂 🙂 🙂

Maak er een feestje van, ontspan, geef je over en geniet!